En säkerhetsdörr ger extra skydd

Vare sig du bor i villa, bostadsrätt eller hyresrätt är en säkerhetsdörr ett av de bästa sätten att skydda sig mot inbrott, och även mot många andra otrevliga överraskningar. 

En säkerhetsdörr är en förstärkt dörr. Dörrarna är indelade i olika säkerhetsklasser, efter hur lång tid det tar att forcera dem. Det är inte bara själva dörrbladet som är förstärkt, det gäller även gångjärnen och karmen. Dörren och karmen är dessutom konstruerade så att dörren låser i karmen på flera punkter, och därmed blir svårare att bryta loss. Undrar du mer om säkerhetsdörrar? Läs mer här

Att installera en säkerhetsdörr innebär också andra fördelar, eftersom dörren står emot eld, rökgaser och buller bättre än en vanlig dörr. Om du bor i bostadsrätt är det vanligaste att föreningen köper in säkerhetsdörrar till samtliga lägenheter. I en hyresrätt är det oftast värden som installerar säkerhetsdörr, ibland mot ett tillägg på hyran. Läs mer om säkerhetsdörr i olika typer av bostäder här

Säkerhetsdörrar

En säkerhetsdörr står emot bomber

Skulle det värsta hända kan du klara dig tack vare säkerhetsdörren. En familj i stadsdelen Söderkulla i Malmö utsattes i december 2019 för ett sprängattentat, där en bomb byggd av en termos placerades utanför deras lägenhet. Familjen klarade sig utan skador, men gärningsmannen, som var i övre tonåren, hann inte undan efter att ha tänt bomben, och förlorade därför en arm och ett öga. Detta sprängdåd var bara ett av flera som utfördes av samma liga, skriver Expressen. 

Naturligtvis hoppas vi på Svensk Säkerhet att ingen som läser detta ska utsättas för ett bombdåd, men artikeln i Expressen säger ändå någonting om vilket bra skydd en säkerhetsdörr kan ge. Det är dock viktigt att inte förlita sig på säkerhetsdörr av äldre fabrikat. Precis som många andra säkerhetsanordningar utvecklas säkerhetsdörrar hela tiden. I Västerås utfördes ett mordförsök av gärningsmän som forcerade en gammal säkerhetsdörr. Om dörren till din lägenhet är mer än 15 år gammal bör du byta ut den, även om det är en säkerhetsdörr. Leverantören kan i de flesta fall anpassa säkerhetsdörren, så att den ser ut som en vanlig, men kraftigare, dörr av äldre modell.