Trapphusrenovering och säkerhetsdörrar

Sitter du i styrelsen för en bostadsrättsförening som funderar på att byta till säkerhetsdörrar? Eller äger du en fastighet där detta är aktuellt? Har du, eller ni, funderat på att renovera trapphuset i samband med detta? 

Det finns flera vinster med att göra en trapphusrenovering i samband med att man byter till säkerhetsdörrar i en fastighet. Den viktigaste anledningen är att det då går att skapa en helhet som matchar fastighetens historia. Genom att planera både renoveringen och bytet till säkerhetsdörrar på samma gång blir det enklare att säkerställa att färger, beslag och liknande matchar varandra.

Många trapphus har blivit ovarsamt renoverade genom åren – det är t.ex. vanligt med stänkmålade väggar i hus av alla årgångar. När trapphuset blivit slitet och det är dags att måla om väljer många därför en mer omfattande renovering, där inte bara väggarna målas om. Ofta byter man också ut armaturer, tar fram eller ersätter gamla stuckaturer, och anpassar elarbeten till ett mer tidstypiskt utseende. 

Trapphusrenovering

I samband med renoveringen väljer många också att byta till säkerhetsdörrar. De flesta leverantörer av säkerhetsdörrar kan anpassa dörrarna, så att de passar byggnadens historia. Detta gäller vare sig det rör sig om ett trapphus från förra sekelskiftet, eller ett funkishus.

Trapphus är byggnadshistoria

Att återställa fastigheter till sin forna glans är populärt just nu, populärare än på länge. Vi ser detta i facebookgrupper som “Jag räddade ett ödehus”, och i tidningsartiklar om byggnadshistoriskt intresserade personer som tar sig an övergivna hus som detta. I Vetlanda har kommunen t.o.m. skickat ut en broschyr om byggnadsvård och tidstypiska detaljer till villaägarna.

Fokus ligger ofta på småhus, framför allt villor och fritidshus, men även lägenheter och trapphus har ofta detaljer som är viktiga att ta till vara, och inte minst viktiga att ta hänsyn till. Moderna inslag, som säkerhetsdörrar, kan i de flesta fall anpassas till fastighetens historia, samtidigt som de uppfyller moderna säkerhetskrav.